Geen widgets gevonden in de zijbalk

Espresso, dat kleine maar krachtige kopje koffie dat zoveel mensen over de hele wereld liefhebben, heeft een fascinerende geschiedenis en een unieke manier van drinken. In dit blog duiken we in de oorsprong van espresso en delen we enkele tips over hoe je het het beste kunt drinken.

Oorsprong van espresso 

Espresso is van origine Italiaans, uitgevonden in de late jaren 1800. Het is vernoemd naar het Italiaanse werkwoord esprimere, wat "uitdrukken" of "uitpersen" betekent. Dit verwijst naar de methode van persen waarbij heet water onder hoge druk wordt geduwd door fijngemalen koffie.

De eerste espressomachine 

In het jaar 1884 patenteerde Angelo Moriondo in Turijn, Italië, de allereerste espressomachine. Het apparaat had de mogelijkheid om extreem korte doorlooptijden te produceren door water met stoom onder druk door koffie te persen. In 1901 verbeterde Luigi Bezzera Moriondo's creatie en ontwikkelde een machine die hogere snelheden en constante resultaten bood. Zo werd de "La Pavoni" fabriek geboren en de eerste commerciële espressomachines kwamen in beeld. Vanaf dat moment werd espresso gelanceerd op zijn zegetocht en werd het onlosmakelijk deel van de Italiaanse koffiecultuur.

Hoe koffie te drinken 

Het drinken van koffie is niet alleen het drinken van een kopje cafeïne; het is een kunst. Hier zijn een paar tips voor het bereiden van de perfecte espresso:

1. Gebruik het juiste kopje 

De standaard espressokop is de "demitasse." Een demitasse is klein en bevat 60-90 ml. De kleine afmeting maakt de drank warm en voorkomt dat de crema in elkaar zakt. Gebruik dus niet zomaar koffieglazen uit je kast. Maar kies voor het perfecte espressokopje. Ooit gehoord van dubbelwandige espresso glazen? Deze glazen van VDN zijn perfect voor jouw espresso.

2. Kijk uit voor de crema 

De crema is de goudbruine schuimlaag die op goede espresso ligt. Dit is een teken van een hoogwaardige, goede zet die vers is. Neem even de tijd om de crema te bekijken voordat je begint met drinken.

3. Neem korte slokjes 

Een shot espresso wordt doorgaans in één of twee slokjes gedronken, dus neem de tijd en geniet van elke druppel. Laat de volle smaken je smaakpapillen prikkelen.

4. Geen suiker nodig 

Als je suiker in je espresso doet, wil je het misschien eerst zonder proberen. De smaak van een espresso is een delicate balans, met een mix van zoet, zuur en bitter, en suiker kan dit bederven.

5. Drink vers 

Espresso wordt bij voorkeur meteen na de bereiding geconsumeerd. Hoe langer het wordt bewaard, hoe meer de smaak vervliegt en hoe meer de crema verdwijnt. Probeer je espresso zo snel mogelijk na bereiding te drinken, meestal binnen 1-2 minuten.

6. Probeer het met water 

Veel Italiaanse koffiehuizen serveren een glas water met je espresso. Het idee is om je mond te spoelen, zowel vóór als na het drinken van de koffie, zodat je de smaak echt kunt proeven.

Espresso is niet zomaar super geconcentreerde koffie; het is een expressie van Italiaanse cultuur en kunst. Als je begrijpt hoe het wordt bereid en bedoeld is om te worden genoten, zal het ook je eigen koffie-ervaring op een prachtige manier verbeteren. Dus wanneer je een espresso bestelt, neem dan de tijd om te beseffen en bewonder het eeuwenlange verhaal en de meeslepende culturen die allemaal samenkomen.

Door Redactie